Tipy

6 benefitov tapioky pre vaše zdravie

Táto rastlinka rastie v Južnej Amerike a údajne ju pestovali už starí a slávni Mayovia. Koreň, z ktorého sa tapioka získava, svojím tvarom najviac pripomína zemiak alebo batát.

Tapiokové perly sú 100% škrob z hľúz kríku manioku. Veľkosť perličiek (2-4mm).

Táto rastlinka rastie v Južnej Amerike a údajne ju pestovali už starí a slávni Mayovia. Koreň, z ktorého sa tapioka získava, svojím tvarom najviac pripomína zemiak alebo batát.

Slovo tapioka je brazílskeho pôvodu a v tamojšej kuchyni má tento škrob rovnaké miesto ako u nás zemiakový alebo kukuričný. Tapioka nie je alergén, nepatrí ani medzi obilniny ani strukoviny a neobsahuje lepok. Je teda vhodná pre alergikov, vegánov, vegetariánov i vyznávačov Paleo stravy. Prospieva tak aj k ľahšiemu tráveniu, keďže je bezlepková.

Obsahuje pomerne dosť sacharidov, je kalorická, zasýti, nájdete v nej aj zdravé tuky a vysoký obsah vápnika. Je v nej aj dostatok železa, fosforu a predovšetkým omega 3 a omega 6 kyselín.

Predáva sa hlavne vo forme tapiokových periel, ktoré sa vyrábajú z bielej dužiny hľúz manioky a na trhu existujú svetlé tapiokové perly a aj tmavé tapiokové perly.

Tapiokové perly sú obľúbené hlavne v ázijskej kuchyni a to pri príprave sladkých jedál. Guľôčky dokážu namočením zväčšiť svoj objem asi na dvojnásobok.

Najbežnejšie sa z perál pripravuje puding alebo kaša. Perly varené v mlieku pripomínajú u nás obľúbenú ryžu v mlieku. Dajú sa z nich pripraviť aj rôzne pudingové tortičky, dezerty a pod. Z manioku sa tiež vyrába tapioková múka.

Ďalšie použitie

Namočené guľôčky (minimálne 10 minút) a rozmixované guľôčky pridávame k prirodzene bezlepkovej múke pre zvláčnenie cesta v približnom pomere 1:5 k ostatnej múke, napríklad v palacinkách alebo inom ceste, do ktorého sa pridáva voda.

Pomleté alebo rozdrvené guľôčky sa dajú použiť do piškótového cesta namiesto obilnej múky, väčšinou v kombinácii s mletými orechmi alebo s inou prirodzene bezlepkovou múkou.

Hlavné benefity tapioky

  1. vápnik prospieva zubom a kostiam
  2. draslík je dobrou prevenciou vysokého krvného tlaku
  3. horčík pomáha svalovému a nervovému systému
  4. znižuje činnosť štítnej žľazy
  5. pomáha aj pečeni
  6. je ľahko stráviteľná, vhodná pri rekonvalescencii a tráviacich problémoch a po pôstoch